Våra tjänster

Rosacea är en vanlig hudförändring som många har utan att vara medveten om det. Det är en kronisk sjukdom som ofta drabbar centrala delar av ansiktet. Det uppstår vanligtvis runt 30-års åldern och drabbar fler kvinnor än män (män får dock oftare värre symptom på rosacean).

Symptom

Rosacea är föränderligt och ändrar sina symptom från säsong till säsong och från en dag till en annan, men typiska tecken är rodnader, ytliga kärl och värmande irritationskänsla.

Första symptomen på rosacea är tillfälliga rodnader som kommer och försvinner. Därefter en konstant rodnad som liknar den solbrännda rodnaden men som inte går tillbaka. Vissa får ytliga kärl runt näsan och över kinderna.

Efter konstant rodnad uppstår tillfälliga mindre inflammationer som liknar akneutslag, men skiljer sig från aknen genom att den saknar pormaskar. I vissa svårare fall kan ögonen påverkas och bli irriterade med svidande, brännande känsla. Om rosacean lämnas obehandlid ökar sjukdomsförloppet i intensitet.

Orsaker

Desto tidigare diagnos av rosacea desto lättare är det att behandla och motverka. Det finns inga tydliga kartlagda orsaker till rosacea men det kan bero på vissa ärftliga inslag och rubbningar i talgsäcksapparaten.

Solexponering, stress och varmt väder toppar listan över de faktorer som förvärrar rosaceadrabbad hud och långvarig användning av kortisonpreparat kan utlösa hudtillståndet.

Om du anar att du kanske har rosacea bör du uppsöa en hudspecialist. Det an orska mycket lidande men det finns flera bra behandlingar som kan hjälpa dig och din hud.

Behandling av rosacea

Det finns ingen definitiv behandling för rosacea men flera välfungerande symptomlindringar. Den medicinska behandlingen sker utvärtes med liniment och/eller kräm och vid svårare fall används antibiotika. Vanlig behandlingstid är 3-6 månader, iblnad längre. Behandlingstiden kan kortas om medicinsk behandling kombineras med avancerad hudvård. Kemisk peeling med mandelsyra är ett exempel, andra är laser och IPL (intensivt pulsat ljus).

Livsstilsråd

En bra hudvårdsrutin är ett måste, särskilt viktigt är solskydd med hög faktor, året om. Den skall inte bara skydda mot solen utan också mot klimatväxlingar, strålning, ventilation med mera.

Rosacean ger en otroligt känslig hud och bör behandlis med försiktighet! Undvik uttorkande hudvårdsprodukter som starka tvålar och produkter med alkohol. Undvik också sådant som vidgar kärlen, t.ex. starkt kryddad mat, snabba temperaturväxlingar, bastu, solljus, varma drycker och alkohol. Stress, hård träning och kortisonkrämer är annat som kan utlösa rosacea. Faktorer som triggar igång rosacean skiftar från person till person och det är viktigt att kartlägga vilka det är.

Rosacean är en inflammatorisk hudsjukdom och därför är det viktigt med en antiinflammatorisk kost. Lax, grönsaker, baljväxter och nötter är några exempel. Rosacea kan orsaka mycket lidande. Det kan inte botas, bara lindras och bromsas i sin utveckling, därför är det viktigt att få tillståndet bekräftat och behandlat i god tid.

Faktorer som förvärrar rosacea:

– Solexponering

– Stress

– Varmt väder

– Vind

– Intensiv motion

– Alkohol