Våra tjänster

Akne är en sjuklig hudförändring som kännetecknas av olika symptom beroende på omfattning. Huden känns fet med synliga pormaskar och/eller inkapslingar och får lätt inflammationer som visar sig i allt från mindre röda hudknottror till större varbölder.

Ett påfrestande hudtillstånd

Akne har ofta ett långt tidsförlopp och kan innebära stor känslomässig påfrestning. Sjukdomen kan även vara fysiskt smärtsam med stora bölder och det är inte ovanligt att akne upplevs som socialt begränsande.

Ofta framträder akne första gången i 10-13 års ålder. Den är mest uttalad mellan 16-19 år och mellan 18-25 på tillbakagång genom kroppens egen läkning och tilltagande hormonbalans.

I den känsliga åldern då aknen är som mest uttalad kan påfrestningar bli övermäktiga. Om aknen är svår med inflammationer, bölder och ärrbildning ska läkare uppsökas för invärtes och utvärtes behandling med antibiotika.

Vad är akne?

Med medicinskt språk är akne en inflammation av den gemensamma utförselgången för talgkörteln och hårfollikeln (hårsäcken) i huden. Talget i inflammationen är en blandning av fett, svett och bakterier. Akne orsakas av en rad abnorma tillstånd i huden, bl.a. överproduktion av talg, onormal förhorning i talgkörtelns utförselgång, bakterier och inflammationer. Hudsjukdomen finns i olika sorter:

– Akne med mestadels pormaskar, öppna eller inkapslade.

– Akne med både småplitor och mindre pormaskar.

– Akne med både pormaskar, småplitor och mer inflammationer.

– Svår akne med inflammationer i cystformation.

Hudvård vid akne

Behandling med avancerad hudvård kräver stort tålamod, minst 8-12 månader innan du ser tydlig effekt/resultat. Men eftersom sjukdomsförloppet är långt, kan de här månaderna ändå kännas överkomliga och när aknen väl är ordentligt utläkt kan akneärr behandlas.

Livsstilsråd för att förbättra aknedrabbad hud

Rökning och stress är faktorer som påverkar akne till det sämre. Vid stress insöndras hormonerna cortisol och adrenalin som stör den hormonella balansen i kroppen och androgenerna tar över.

Tidigare trodde vetenskapen att kosten inte hade samband med akne, men senare års forskning har visat att den uppfattningen är felaktig.

Nu vet man att snabba kolhydrater höjer blodsockernivån och samtidigt ökar insöndringen av insulin i blodet, vilket påverkar den hormonella balansen och fler androgener (manligt könshormon) frisätts som inverkar negativt på aknen.

Därför bör du undvika socker, vitt mjöl, läsk och godis. Ät istället långsamma kolhydrater som grönsaker, fullkornsprodukter, frukt och magra proteinkällor som kyckling, fisk och skaldjur. Annan bra mat för aknehud är lax, spenat, äggula och tomater som innehåller vitamin A. Betakaroten har en läkande effekt på huden liksom zink som finns i nötter, frön, skaldjur och bönor.